Jdi na obsah Jdi na menu
 


XIII. zasadnutie - Záhorská Ves

9. 2. 2020
Zápisnica z rodového stretnutia klanu Hajzlov
dňa 14. 9. 2019,  Rybársky spolok, Záhorská Ves
 
 
Privítanie všetkých zúčastnených prebehlo v duchu slovenských zvykov – chlebom a soľou. Nechýbal  štamperlík „ohnivej vody“.
 
Celé stretnutie viedla Majka Valová, členka klanu Višvaderovcov – organizátorov tohtoročného stretnutia.
Privítala  prítomných, oboznámila  všetkých s priebehom stretnutia a požiadala o doplnenie  programu o body: ŽREBOVANIE  TOMBOLY a SLÁVNOSTNÉ ODOVZDÁVANIE ČLENSKÝCH PREUKAZOV.
Všetci prítomní požiadavke vyhoveli a jednohlasne schválili program stretnutia s nasledovnými bodmi:  
A. Prezentácia 
B. Hymna
C. Hlavná hostina
D. Ministerstvá  - čo bolo a ....
E. Kvíz na tému „Hajzli a ich život“ 
F. Hudobná produkcia spojená s pohybovými aktivitami 
G. Voľný program 
H. Hodokvas
I. Žrebovanie  tomboly
J. Slávnostné odovzdávanie členských preukazov
K. Záver
 
K jednotlivým bodom:
Zaspievali sme si hymnu a od radosti, že sme ju zasa bezchybne zvládli,  bol aj prípitok.
Nasledovala hlavná hostina a pokračovalo sa ďalej podľa programu.
 
Hodnotenie ministerstiev – čo bolo a …..
Kráľ Ján I.
Nášmu pánovi kráľovi sa  s pribúdajúcim vekom a chorými nohami  zapáčila číslica 4 - ľudovo  povedané stolička.  Sedí si na nej a dohliada na 4 vnúčence, 4 kočence, 4 králiky.  Žeby ešte aj nejaké slepice? A čo na to kohút? Nevadí mu taký veliký záškodník v kurníku?
Sociálne veci a rodina – Valika Bothová
Či a ako sa rezort stará o viacdetné rodiny by šéfke rezortu mohli priblížiť Anička s Jankem coby starí rodičia. Mohli by nám dať vedieť, či sa dá slušne vyžiť z materských dávok pri dvojičkách? Alebo do rozpočtu mladej rodiny treba príspevok z dôchodku starých rodičov ako dobrovoľne nútených prispievateľov euríčkami?
Zdravotníctvo – Nelka Virglová
S pribúdajúcim vekom členov nášho klanu viac a viac využívame služby zdravotníckych zariadení - ambulancie, pohotovosti, zubárov ale aj nemocnice, kde si občas skúšame poležať. Ministerstvo sa v minulom roku „pochlapilo“ a každému hospitalizovanému pacientovi darovalo tzv. pohotovostný balíček. /WC papier, papierové vreckovky, zubná pasta, zubná kefka, mydlo, sprchový gel/. Že si ale v zime máte do nemocnice priniesť teplé oblečenie, pretože oblokmi do izieb fúka, sa nám už neunúvali oznámiť. 
Práca s deťmi – Martuška Kollárová
Aj keď je už z rezortníčky prababka ktorá má pravnučku Alexandru, rezort pracuje na vysokej úrovni. Máme prvé dvojičky v klane - Sylvinku a Samka Vanišových. Už len zistiť návod ako „vyrobiť“ dvojičky, tento návod rozposlať medzi omladinu a tým zvýšiť pôrodnosť. Veď kto už bude robiť na naše dôchodky? Treba myslieť dopredu a nezaspať na vavrínoch.
Informatika a manažment – Majka Pláštiková 
V r. 2018  si „zmenežovala“  hneď tri hospitalizácie v nemocnici podľa hesla:  NO NEzeBER si BALÍČKY KEĎ ich DÁVAJÚ  ZADARMO. Aby jej ostalo aj na prípadné ďalšie návštevy nemocníc, tak túto informáciu medzi Vás moc nešírila.
Zahraničie – Feri Višvader
Ministrovi sa podarilo niečo nevídané -  husársky kúsok KREXIT. Z Kráľovstva stihol vystúpiť za takú krátku dobu, čo mu môžu Briti len závidieť. Ani veľa rečí okolo toho nebolo...  
Dopravný  zmocnenec - Dodo Kollár 
Uzávierka cesty medzi Malackami a Rohožníkom totálne skomplikovala dopravu aj cez Kuchyňu. V tej domácej sa varí hustá polievka, v druhej je zase totálne hustá premávka.
Apelujeme na zmocnenca, aby na kompetentných miestach tlmočil náš protest proti zrušeniu vlakov do Záhorskej Vsi. Ako si budeme potom môcť spievať pesničku že do Záhorskej jede červená mašinka? 
Asistenti Majka a Roman Valoví 
Asistentka asistovala asistentovi a spolu asistovali jeden druhému tak dlho až zistili, že mať asistenta je síce dobrá, ale drahá vec. Veď jeden asistent je druhému asistentovi  drahší ako čokoľvek na svete.
 
………………………………….
Každé naše doterajšie zasadnutia klanu Hajzlovského boli vydarené aj preto, lebo sme to tak všetci chceli a aj k nim prispeli.
Zdvihli sme tie naše poväčšine dôchodcovské  prdele  od televízora, krížoviek, motyky alebo inej zábavky. Tiež sme oprášili nedeľné sviatočné oblečenie a každý rok sme sa stretli. 
Ale k dobrej zábave patrí aj hudba, aby nebolo počuť ako nám poniektorým pri tanci vŕzgajú kĺby.
Podľa ohlasov z minuloročného stretnutia sa o dobrú náladu a hudobnú produkciu postaral Andrej Gajdoš - navrhujeme – aby sa  Nikola a Andrej Gajdošoví - stali našimi hudobnými referentmi.  Kto je za?  Ten kto je proti, povinne sám zaspieva našu hymnu a uvidíme aká to potom už len bude zábava. 
Návrh bol účastníkmi stretnutia jednohlasne prijatý.
 
Hajzli a ich život
Terka Bothová – nový prírastok v jej dvore. Ráno dokonca aj ju prekričí a to už je čo povedať. KOHÚT. Tiež sa u Terky maľuje  príbytok.
Teruška Bothová – Hogávska ulica  mení svoju tvár. Pribúdajú nové domy. Škoda ale že cesta je vlastne necesta.
Valovci a M.Kollárová  – využívajú slnečnú energiu ako sušičku riadu, jedni na dvore v tráve a druhá na balkóne v bytovke.
Valovci vypestovali na slame tzv. kráľovské papriky, pán kráľ ich ale nechce, sú veľmi štipľavé.
Andrej Gajdoš – vidno, hudba je mu blízka, minule sa predviedol hrou aj na ozembuch. 
Majka Pláštiková  - čo obmedzila pobyty v kúpeľoch, nejako sa jej lepí smola na nohy. Nedávna aktivita vo forme vychádzok  spolu s paličkami mala za následok svalové preťaženie.  Treba asi vymeniť vychádzkové paličky za motyku a hurá pomáhať do záhrady.  Pán kráľ  - aj keď všade chodí s palicou, svoje obydlie a  okolie zveľaďuje. Už stihol zrekonštruovať garáž a k nej pristaviť letný altánok. Nevieme ale, či to  zveľaďuje svojpomocne alebo tou jeho palicou obháňa pracantov, ktorí mu oddane slúžia a splnia každé jeho kráľovské želanie - urob toto, urob tamto, ...
Ďalšia prababka v našom klane - Martuška Kollárová – má pravnučku Alexandru.
Ľuboš Šimuna a Valika Bothová – zmenili aktivitu z výletnej na zdravotnú. Valika si lebedí a Ľuboš okolo nej kmitá.
U Dodu Kollára bola v máji svadba – nie však jeho – ale dcéry Janky.
Nelka Virglová – aj tá si doma lebedila po menšom operačnom zákroku.
Andelka Martinkovičová – na internete sme sa dočítali, že u Andelky pribudol nový spotrebič, len nevieme či je to mraznička, alebo chladnička. 
 
Po vypočutí si týchto hodnotení sme si celí unavení zo zistenia, čo všetko sme za ten rok dokázali - dali radšej pauzu či už  na kávu, zákusok alebo cigaretku. 
 
Možno konštatovať, že žrebovanie tomboly bolo pre všetkých zúčastnených zábavným bodom programu. Ceny venované do tomboly boli tematicky zamerané k významu mena nášho rodu – HAJZEL a s tým súvisiace aktivity (používanie a údržba WC, t.j. hajzla).
Tombolovými cenami boli napr.: WC kefa, WC papier, BAŽANT, čistiace prostriedky na WC, ochranné krémy a i.  
 
Prestávku v stretnutí rodu sme vďaka peknému počasiu tentoraz využili pobytom vonku  aj  pohľadom na  rieku Moravu. 
 
Slávnostné odovzdávanie členských preukazov
Pre lepšiu kontrolu účastníkov našich stretnutí Valovci vymysleli a aj vyhotovili pre každého člena ČLENSKÝ PREUKAZ  kráľovskej rady, v ktorom je uvedené: 
Meno a priezvisko, dátum narodenia a bydlisko, záznam o prijatí do evidencie, prípadné odhlásenie, záznam o ocenení /vyznamenaní/ a taktiež aj tabuľka jednotlivých rokov konania zasadnutí. Na potvrdenie účasti bola zhotovená pečiatka. 
 
Nasledovala hudobná produkcia s pohybovou aktivitou. 
Martuška Kollárová s Valikou Bothovou (ako obyčajne nesklamali) a prispeli k programu svojou scénkou, ako reportérka spovedá slabo počujúcu babku, ktorá na otázky odpovedá vo výsledku zábavnými odpoveďami  … 
 
Hodokvas bol zabezpečený chutným jedlom, avšak aj s výrazným prispením všetkých prítomných sa stoly prehýbali pod rôznymi sladkými prehreškami proti zdravej výžive a to napr. zákuskami, koláčikmi, tortou alebo slanými dobrotami. 
 
Záverom je preto možné konštatovať, že stretnutie klanu Hajzlov v roku 2019 v Rybárskom dvore v Záhorskej Vsi prebehlo v utešenom počte zúčastnených, bez ujmy na zdraví či majetku, ale najmä však v príjemnej atmosfére, veselej nálade a radosti zo života nás všetkých.  Ako obyčajne pri odchode si každý mohol vybrať ozdobenú sviečku servítkovou technikou, ktoré pripravila Olinka.
Zapísala: M.Pláštiková
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář