Jdi na obsah Jdi na menu
 


VII. zasadnutie

6. 8. 2012

 

Zápisnica zo VII. zasadnutia Hajzlovského klanu konaného dňa 5.5.2012 v budove Rybárskeho spolku v Záhorskej Vsi 

Program:

  1. Zraz –ľúbiacich sa
  2. Hymna - spievajúcich
  3. I. konzumácia  – hladujúcimi
  4. Výročná správa za obdobie október 2011 – apríl 2012
  5. Diskusia – kibicujúcimi a iné aktivity
  6. Akákoľvek hudobná produkcia - zabávajúcimi sa
  7. Aktuality z rodín za uplynulé obdobie - zvedavci
  8. II. konzumácia  - nedojedenými
  9. Záver – žeby spoločensky či inak unavených ????

Zasadnutie organizovala vetva Višvadrových a viedla ho Majka Pláštiková.

K bodu 1

Príchod hostí prebehol tak ako sa patrí v mesiaci máj – vzájomným bozkávaním sa a objímaním na uvítanie. Dokonca aj pán kráľ  sa dostavil v celej svoje výške a kráse – nemocnici sa  bravúrne vyhol.

 

K bodu 2

Hymna  -  hoci ju spievame každoročne – bez  výdatnej pomoci „písomných ťahákov“ - sme skrátka neistí. Text hymny napísaný väčšími písmenami pre tých horšie vidiacich a zaliaty v ochrannej fólii  nám zabezpečí jeho využitie aj v budúcnosti.

 

K bodu 3

Pred prípitkom a prvou konzumáciou sme si pripomenuli nedožitých 100 rokov prvorodenej dcéry Hajzlových – Františky, pogratulovali sme našej kráľovnej Aničke k jej krásnym narodeninám a tiež sme prípitkom privítali v našich radoch najmladšieho Hajzla - Oliverka Medeka.

 

K bodu 4

Výročná správa – hodnotenie jednotlivých rezortov:

1.       Kráľ Ján I.

Totálne zlyhal. Zapáčilo sa mu vylihovanie po nemocniciach a preto neusledoval problémy s daňovákmi. Ani Boh nevie čo sa malo a nemalo zaplatiť štátu nielen slovenskému, ale aj do pokladne Hajzlovskej.  Zato výšku svojho invalidného dôchodku si  od februára vylepšil.

 

2.       Stavebníctvo – Feri Martinkovič

Ako bolo konštatované minulý rok, domy Ľubky a Silvinky sú dokončené, u Valovcov práce ešte pokračujú, nádejame sa, že sa rezort „pochlapí“ a konečne aj na sídle pána kráľa zaznamenáme uspokojivé zmeny k lepšiemu.

 

3.       Zdravotníctvo – Nelka Virglová

Zdravotníctvo si význam slova pohotovosť - kde sa má bojovať o pacienta  - zamenili za pohotovosť - štrajkovú,  bojujú za seba a na pacienta zvysoka kašlú.  Pacient je na chvoste – len plať a z priestoru nemocnice sa čo najskorej strať.

 

4.       Zámočníctvo – Jožka Both

V Devínskej cyklomost, aj keď s problémami už urobili. Je na zváženie, či by sa do toho nášho Uhranského cez Moravu nemali zapojiť naši ľudia. O čo sme mi horší, pýtam sa ľudu Hajzlovského??? Šikovných rúk a rôzneho železného „materiálu“ by sa po garážach a šopách určite našlo dosť, ani by nás to moc nestálo – štátu by sme ušetrili, dvore a garáže vyprázdnili a medzi Uhranma si parádne polepšili.

 

5.       Sociálne veci a rodina – Valika Bothová

Oproti minulému roku sa „sociálka“ buchla po vačku – dôchodky valorizovala v nejakom priemere! Aká to radosť v kruhoch staroušov aj keď nevedia o akú sumu sa jedná !!!! Hlavne, že zvýšili. Zato chystaná úprava – zníženie sumy minimálnej penzie - sa nás už našťastie netýka.

 

6.       Školstvo, práca s deťmi – Martuška Kollárová

Treba vyvinúť veľký tlak na školstve, aby do školských rozvrhov vrátili nielen predmet telesná výchova, ale zaradili aj predmet šibačkový. Nech sa mládež pripravuje na dobu keď im bude z toho čo sa okolo nich deje - ŠIBAŤ.

 

7.       Informatika a manažment – Majka Pláštiková

Zamyslime sa. Prečo sme nekandidovali vo voľbách???? Nejaká strana by sa u Hajzlov určite našla. Keby sme že aj, na ktorú stranu by sme sa dali? Doľava, doprava, alebo snáď rovno?  Tam sa ale najskôr nájde h..no – ciže zasa ten Hajzl. Rezort by mal zvýšiť svoju aktivitu v oblasti manažmentu.

 

8.       Zahraničie – Feri Višvader

Náš zástupca už ustriehol, aby sa v českých luhoch a hájoch nekradlo.

Teší nás, že si  veria – vyslovili dôveru vláde a my ju teda vyslovujeme aj nášmu ministrovi.

 

------------------------------------

Ďalej bol prednesený návrh na začlenenie mladých (Majka a Roman)  aj oficiálne do našich radov – skoro geriatrie –  a prideliť im funkciu aktivisti   pozorovatelia.

Zdôvodnenie:

Je to mladá krv, síce už po záruke, občianky ale majú, aj šoferáky. Tým pádom už sú schopní vykonávať kvalifikovaný dozor nad Hajzlami staršími. Aj tie šediny na hlavách  už majú ako my, maskujú to - jeden ich furt zafarbuje, druhý radšej ostrihá na krátko. Počas všetkých Hazlsnemov nabrali patričnú prax  a vedomosti o zvykoch, starých aj nových tradíciách a práve oni boli tí,  čo to nevzdali a rodinu pozháňali ako ovečky k ním do domu na prvý Hajzlsnem.

Doteraz sa pri nás len tak viezli, koľkokrát nás zviezli, či všeličo doviezli.

V neposlednom rade, ako prídu starouši k tomu, aby sa omladina zúčastňovala zasadnutí len tak.  Konzumovať či už vedomosti, poživeň, alebo napájačku bez zodpovednosti dokážeme ešte aj my!!!

K tomuto návrhu bola hneď aj diskusia:

Bola vyslovená podmienka, že po nás nesmú požadovať účasť na pochodoch gejov a lesbičiek.

Odznel aj smelý dotaz či budú odteraz organizovať všetky stretnutia Hajzl snemov oni. Tí uznalejší hneď skonštatovali, že ich nemôžme až tak zaťažovať.

Nakoniec bolo jednohlasne odsúhlasené ich začlenenie do našich radov – do vetvy Višvadrovcov.

 

K bodu 5

Diskusia  bola pestrá.

·         Pri zdravotníctve (faktická poznámka) - poplatky u lekárov sú v susednom štáte rovné jednej Kč a u nás 10 €.  Asi kvôli členstvu v únii.

·         na školstve vejú nové vetry – minister zakázal  vysokú školu kameramanov – natáčajú sa len nepotrebné veci k  výchove novej generácie

·         Majka Pláštiková vytvorila II. diel spevníka,

·         Olinka Bernátová (Pláštiková) vytvorila pre účastníkov zasadnutia v rámci svojich tvorivých aktivít  rôzne aranžmány s jarnou tématikou.

·         U Martinkovičovcov majú radostnú udalosť  - v apríli sa narodil Janke Lomjanskej ml. - syn Oliverko Medek.

 

·         Majka Pláštiková v spolupráci s Františkom Martinkovičom – aktualizovali niektoré štatistické údaje roku  za uplynulých 5 rokov (od poslednej štatistiky  z r. 2007):

Celkový počet žijúcich osôb rodu je                                                                                      86

                z toho mužov                                                                                                             43

                               žien                                                                                                              43

                t.j. mužov je 50,0 % a žien je 50,0 % celkového počtu

 

pričom

                                               r. 2007                                  r. 2012

 

 

muži

ženy

spolu

 

muži

ženy

spolu

I.stupeň

7

9

16

 

7

9

16

II.stupeň

16

20

36

 

19

20

39

III.stupeň

12

14

26

 

16

14

30

IV.stupeň

-

-

0

 

1

-

1

súčet

35

43

78

 

43

43

86

 

Bolo konštatované, že sme rod UVEDOMELÝ. Vieme že životnú úroveň si zvýšime aj tým, keď budeme mať dostatok následníkov! 

 

K bodu 6

Ako je zvykom v našej rodine - pohybová kultúra - nemohla chýbať. Rôzne tanečné kreácie túto  zábavu len spestrovali.

Počas oddychu po tancovačke sme si zaspievali rôzne piesne nášho detstva – aj „údernícke“.   Druhý diel spevníka nám bol tiež dobrou  pomôckou.

 

K bodu 7

Aktuality z rodín sme tentoraz poňali vo forme debatných krúžkov, ktoré boli v prestávkach medzi konzumáciou masteného chleba s cibuľou (nostalgická to spomienka na naše detstvo).

 

K bodu 8

Segedínsky guláš po tanečných aktivitách veľmi chutil. Po ňom dobré vínko a ďalšie „napájačky“  len našu spokojnosť  dokončili.

 

K bodu 9

Do domovov sme sa rozchádzali v neskorých večerných a skorých ranných hodinách za bujarého spevu pri nasadaní do áut.

 

Zapísala: M.Pláštiková

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář