Jdi na obsah Jdi na menu
 


XI. zasadnutie - Suchohrad

12. 11. 2017
Pripomenutie si stretnutia rodu Hajzlových
zo dňa 16. septembra 2017 v Suchohrade - Kultúrnom dome

 

 
Program:
  1. Privítanie, prípitok, hymna
  2. Ham – mňam, glo-glo
  3. Stav kráľovstva
  4. Čo-to o zmenách v jednotlivých vetvách – pripravia si zástupcovia z každej vetvy
  5. Napájačka – žeby už novým burčiakom?
  6. Diskusia
  7. Historické okienko
  8. Jazykové okienko
  9. Zábava – spev – tanec /komu koľko hrdlo a telesná schránka dovolia/
  10. Záver - rozchod

Stretnutie viedla Majka Valová – zhostila sa úlohy so cťou.

 

K bodu 1.

Privítanie, prípitok a hymna je už neoddeliteľným začiatkom každého nášho stretnutia.

Do programu boli navrhnuté doplňujúce body a to a/ VEDOMOSTNÁ SÚŤAŽ a b/ OKUK KRÁĽOVSKÉHO SÍDLA /rekonštrukcia sídla pána kráľa Jána I. Hajzlovského/. Doplneniu do programu nič nebránilo – nikto nemal námietky.

 

K bodu 2.

Ham – mňam – glo-glo - bolo ako vždy u klanu Martinkovičových chutné.

 

K bodu 3.

Stav kráľovstva od 21.5.2016 do 16.9.2017:

- Počty umelých kĺbov v našom klane narastajú – Nelka – ministerka, aký bol pobyt v nemocnici, ako je na tom rezort zdravotníctva?
- Počty ministrov sa v našom kráľovstve znižujú, zato počty starobných dôchodcov sa podozrivo zvyšujú, pán kráľ - oficiálne už si starý, keď poberáš starobný dôchodok?
- Nevieme kto kráľa „nakopol“, ale práce na oprave jeho sídla začali napredovať rýchlosťou blesku. Žeby kráľovský post bol taký výnosný? Janku, hoď medzi svojich poddaných návod ako prísť k peniazom a pritom nekradnúť.
- Teruška – vymenovaná vedúcou zariadenia opatrovateľskej služby JESEŇ ŽIVOTA v ZV.
- Kto chodil poctivo do školy a nie za školu nemusí teraz doháňať množstvo vedomostí štúdiom tretieho veku – Valika - zapáčila sa jej táto forma sebarealizácie v dôchodkovom veku. Čo ju ale vedie k ďalšiemu štúdiu s bezečnostným zameraním? Chce Ľubošovi /zbrojnošovi/ vypomáhať v jeho činnosti?
- Minister zahraničia – žeby sa náš zástupca pripravoval na predvolebnú kampaň na prezidenta ČR a preto nás zanedbáva?
- Rezortný dopravný zmocnenec, co sa podarilo od minula? Koľko jám a prepadlísk máme ešte očakávať? v Záhorskej na Syslovom vŕšku to už tiež vyzerá ako tankodrom, v Suchohrade to ešte ujde.
- Asistentka s informatičkou sa tentokrát nepochlapili, neustriehli našich ľudí v boji o kačenu (Anička s Ľubošom) v Kauflande. Podotýkame, že nejde ani o Jankovu, ani Ľubošovu. Aktéri - presmerovali ste sa vďaka salmonele z kureniec na kačeny a preto tak bojujete o každý kus?
- Ľuboš asi súboj prehráva, keď mu Valika chodí každý piatok kupovať rezeň do pivárne u HORST-a v Malackách.
- Terka sa nám zmenila na modernú dôchodkyňu. Už každý deň nevyvára – obedy jej dovezú až k bráne do baráku a zavesia na háčik k tomu zvlášť pripevnený. Napriek tomu v záhrade aj naďalej pestuje ako obyčajne samé zdravé plodiny, čo-to sa ujde aj zajacom a sliepkam, občas aj Paštekárke /Pláštikovej/ keď sa objaví v Záhorskej.
- Ďalšia dôchodkyňa – Martuška – vedie síce rezort Práca s deťmi – no v poslednej dobe úspešne riadi svojich susedov – Ľuďo jej chodí nakupovať, Hanka občas uvarí kávu, len venčenie Lylinky /psíčka/ prebieha vo vlastnej réžii.
- Andelka – nemusela by ani chodiť do senior klubu v Suchohrade. Nová suseda jej prináša všetky správy z dediny až do domu. Nečudo, veď manžel susedy je šéfom senior klubu v Suchohrade a tam všetci vedia všetko a hlavne o všetkých. Hoď do pľacu nejaké pikošky.
- Valovci – skúšali tento rok novú formu pestovania zeleniny na balíkoch slamy. Žeby ekologická metóda? Okopávať nemuseli, aké byli výnosy?

 

Pri každom jednom bode sa hneď menovaní vyjadrovali. Poznatky a návrhy na zlepšenie boli tak vtipné, že sa ani nedajú reprodukovať.

 

Pripomenuli sme si tiež významné výročia v r. 2017:

 
narodeniny
Majka Valová – 45 rokov veku
Ivetka Lennerová - 45 rokov veku
Martuška Kollárová - 75 rokov veku
Višvader Fr. st. - nedožitých 95 rokov veku
Višvaderová E. - nedožitých 95 rokov veku
Martinkovičová Fr. - nedožitých 105 rokov veku
Vrablec J. - nedožitých 95 rokov veku
…………
 
úmrtia
Martinkovičová Fr. - 15 rokov od úmrtia
Kollár J. st. - 5 rokov od úmrtia
Višvaderová E. - 15 rokov od úmrtia

 

K bodu 4.

Aktuálne zmeny vo vetvách klanu:

u Martinkovičových – rekonštrukcia sídla pána kráľa,

u Bothových - výmena strešnej krytiny u Terky Bothovej, sťahovanie Peťu Kollára,

u Višvaderových - Valových pestovanie zeleniny na balíkoch slamy, Pražáci boli podľa ich vyjadrenia veľkú časť leta na dovolenke v zahraničí – v tých Čechách musia byť penzie sakra vysoké, keď si to môžu dovoliť.

 

K bodu 5.

Napájačka – nový burčiak pán kráľ ešte nemal. Terka Bothová ho zachránila - priniesla BIO burčiak /jablkový/.

 

K bodu 6.

Diskutovalo sa v skupinkách o všeličom.

Vsunutý bod OKUK KRÁĽOVSKÉHO SÍDLA – presunuli sme sa do sčasti už zrekonštruovaného domu po rodičoch Martinkovičových. Janek aj s Aničkou čo-to povysvetľovali, vyslovili sme im obdiv a pochvalu čo všetko už dokázali, pokochali sme sa pohľadom na tú krásu a hybaj naspäť do kulturáku.

 

K bodu 7.

Historické okienko – pripomenuli sme si fotografiami rodinné domy Martinkovičových, Bothových, Vrablecových, Višvaderových a aj Valových /v ňom bolo prvé stretnutie klanu Hajzlov/. Majka Valová dodala aj fotografie terajšej podoby uvedených domov. Bolo to milé pripomenutie si odkiaľ pochádzame – kde sme žili a ako sa podoba domov po rokoch zmenila. U Vrablecových je dom zbúraný. Noví majitelia na jeho mieste postavili dvojgaráž a na vedľajšej parcele majú postavený rodinný dom.

Ďalej sme si zaspomínali na „básnické črevá“ našich mám. K rôznym významným udalostiam v rodine /narodeniny, svadby/ dokázali poskladať rôzne vtipné básničky a pesničky. Dokumentáciu o tom našla v pozostalostiach a opatruje M.Pláštiková.

 

K bodu 8.

Jazykové okienko sme nestihli, no veľmi sme sa zabavili na VEDOMOSTNEJ SÚŤAŽI.

Hralo sa o finančnú výhru.

V dueli sa stretli za rodinu Martinkovičových – Janek, pán kráľ a za rodinu Bothových - Dodo Kollár.

O jeden bod zvíťazil Dodo Kollár /mal okolo seba viac kibicov – našepkávačov/.

Výherca získal MAJLANT - 300 zobrazení s 50 eurovými bankovkami =

15 000,- € a to celé dokonca dvojvrstvovo - na WC papieri!!!

Porazený si musí rozum rozhýbať aj pomocou sudoku.

Na 3 servítkoch so štyrmi tabuľkami sudoku je 12 zadaní. Po vyriešení si s nimi môže utrieť - orosené čelo!!!

 

K bodu 9.

Ako to už medzi nami býva, kopec srandy, zábava gradovala.

Vtipným vystúpením upútala Valika – mažoretka s paličkami – trekovými /po únave z vystúpenia možno použiť namiesto barlí/.

Decentné vystúpenie s názvom DÁMY OD HOGÁVA /Valika s Martuškou/ bolo veľmi pekné. Vidno, že to sú pedagogické pracovníčky, každý pohyb, každé slovo precízne predvedené.

Martuška – ukázala, že aj vo vyššom veku /75 rokov/ a boľavými kolenami sa dá predviesť vtipné číslo mažoretky z Malaciek. Máličko sa jej do toho plietla Majka Pláštiková /asi jej chýbal pohyb/.

Od Nelky Virglovej a je vnučiek sme dostali upomienkový predmet. Vkusne naaranžovaná podložka so sviečkou a na nej pripomienka miesta a dátumu tohto stretnutia.

 

Zabávali sme sa do neskorých večerných hodín a stihli sme sa ešte aj v túto noc rozísť do svojich domovov plní dojmov a aj plných žalúdkov.

 

 

 

Zapísala

Majka Pláštiková

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář